شاید تا به حا شما هم نام بارداری خارج رحمی را شنیده باشید اما به درستی ندانید که به چه نوع حاملگی، خارج رحمی گفته میشود. همانطور که میدانید، جنین برای رشد باید در رحم قرار بگیرد تا شانس زنده ماندن نیز داشته باشد. اما اگر جنین در لوله های رحمی و خارج از محیط رحم قرار بگیرد، شانسی برای بقای زندگی نخواهد داشت و همچنین که عوارض جانبی بسیار شدیدی برای خانم ها اتفاق میافتد. در این مقاله به بررسی کامل این نوع بارداری و معایب و ضررهای آن میپردازیم.
بارداری خارج رحمی چیست؟
زمانی که تخمک لقاح انجام میدهد، از طریق لوله های فالوپ به درون رحم راه پیدا میکند و برایرشد در دیواره رحم قرار میگیرد. حال برخلاف این موضوع در برخی از انواع بارداری ها، تخمک لقاح یافته به جای درون رحم در لوله های رحمی قرار میگیرد که یعنی حاملگی خارج رحمی ایجاد شده است. این تخمک ها و جنین تشکیل شده در لوله های رحمی که بیرون از محیط رحم هستند، شانس بقای پایین تری داشته و به اصطلاح بارداری لوله ای نیز شناخته میشوند. بارداری خارج رحم به طور طبیعی ادامه نمییابد و فرد بعد از متوجه شدن این نوع حاملگی، باید فورا اقدامات لازم را انجام دهد تا عوارض شدیدتر و خونریزی منجر به مرگ فرد ایجاد نشود.
علل بارداری خارج رحمی
به طور کلی بارداری خارج رحمی شایع نیست اما به هر حال برخی عوامل در به وجود آوردن این مشکل نیز موثر است.
- آندومتریوز
- مشکلات لوله رحمی
- سقط جنین در گذشته
- مصرف برخی از داروها
- عفونت های التهابی و لگنی
- بارداری در سنین بالای 35 سالگی
- سابقه بارداری خارج رحمی در خانواده
علائم اولیه بارداری خارج رحمی
از اولین علائمی که در بارداری های خارج رحمی نمایان میشود، خونریزی خفیف واژینال است. ناگفته نماند که این نوع بارداری با درد های لگنی نیز همراه است. در صورتی که در اثر بزرگ شدن اندازه جنین، پارگی رحم ایجاد شود، خونریزی های شدید داخل شکمی به وجود میآید که تهدید بزرگی برای خانم به حساب میآید.
سایر علائم بارداری خارج رحمی
- لکه بینی
- خونریزی
- حالت تهوع و ویار
- تاخیر عادت ماهانه
- غش و از حال رفتن
- ضعف و سرگیجه
- درد در ناحیه شانه
- ضعف در ناحیه نبض
چه زمانی برای بارداری خارج رحمی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که حین بارداری دچار خونریزی های خفیف یا شدید شده اید. در صورتی که به در ناحیه سر احساس سبکی میکنید.
عوارض بارداری خارج رحمی
خانم های باردار باید از ابتدای دوران بارداری حتما تحت نظر بهترین دکتر زنان بباشند. بارداری خارج رحمی معمولا زمانی بروز میکند که فرد به پارگی رحم دچار شده باشد اما اگر در همان ابتدای تشخیص بارداری برای سونوگرافی مراجعه داشته باشید، از طریق سونوگرافی نیز متوجه بارداری خارج از رحم خواهید شد.
درمان بارداری های خارج رحم
جنین های خارج رحمی باید به محض تشخیص از بدن مادر خارج شوند. برای انجام این کار از روش های متعددی استفاده میکنند.
دارو درمانی برای بارداری نا به جا
زمانی که جنین کوچک باشد و پزشک زنان اطمینان داشته باشد که بارداری از نوع خارج رحمی است، دارویی تجویز کرده و با تزریق مانع از رشد سلول های جفت خواهد شد. بعد از تزریق این دارو، بارداری به پایان رسیده و سلول های جنین جذب بدن مادر میشود.
لاپاراسکوپی حاملگی خارج رحمی
از تکنیک لاپاراسکوپی برای رفع بارداری نا به جا زمانی استفاده میشود که دارو درمانی تاثیرگذار نباشد. حتی گاهی به دلیل بیماری های مختلف فرد این امکان وجود نداشته باشد که بارداری مشکل دار خود را از این طریق پایان دهد و نیاز است که جراحی لاپاراسکوپی انجام شود.
جراحی شکم در بارداری خارج از رحم
در برخی موارد میزان خونریزی بسیار شدید است و نیاز است که بدون از دست دادن زمان، با استفاده از جراحی شکم جنین و بافت اطراف را خارج کنند. در این روش ابتدا مادر را بیهوش کرده و مقداری از بافت شکم را باز میکنند.
جلوگیری از بارداری خارج رحمی
در واقع باید این مورد را بدانید که هیچ راهی برای اینکه بتوانید جلوی ایجاد بارداری خارج رحمی را بگیرید، وجود ندارد و اگر این مشکل قرار بر انجام باشد بنابراین قطعا به وجود خواهد آمد. افراد باید توجه کنند که برای اینکه بتوانند احتمال بروز این مشکل را کاهش دهند، باید شرکای جنسی را حتما به یک عدد برسانید. همچنین اگر از موارد دخانیاتی استفاده میکنید حتما باید این موارد را ترک کنید.
دکتر فرزانه درویش زاده
جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی
جراح زیبایی زنان
عضو انجمن زنان و مامایی ایران
دارای بورد تخصصی لاپاراسکوپی
مشاوره و درمان ناباروری (IUI , IVF , …)
مراقبت های قبل و حین بارداری
جراحیهای زیبایی و بی اختیاری ادراری با لیزر درمانی
0 دیدگاه