کولپوسکوپی یک روش تشخیصی جهت معاینهی دهانه رحم و دیوارهی واژن به منظور بررسی بافت غیرطبیعی و یا سایر مشکلات میباشد. در این روش پزشک میتواند از طریق یک میکروسکوپ نوری به نام کولوسکوپ، بافت دهانه رحم و واژن را به صورت بزرگنمایی شده مشاهده نماید و در صورت بروز هرگونه مورد مشکوک نمونههایی از بافت را تهیه نماید (بیوپسی) و به آزمایشگاه جهت بررسیهای سلولهای مشکوک یا پیش سرطانی ارسال نماید.
دلیل انجام کولپوسکوپی
کولپوسکوپی به طور عمده سلولهای سرطانی یا سلولهایی که در صورت عدم درمان ممکن است، سرطانی شوند را مورد بررسی قرار میدهد. این سلولها در دهانه رحم، واژن و قسمت خارجی اندام تناسلی مورد ردیابی قرار میگیرند. توسط کولپوسکوپی میتوان زگیل تناسلی، انواع تودههای غیرسرطانی و یا پولیپها را نیز تشحیص داد. در برخی مواقع کولپوسکوپی جهت یافتن علت خونریزیهای غیرطبیعی واژن یا علت خارش در ناحیه تناسلی انجام میشود. موارد دیگری که ممکن است کولپوسکوپی پیشنهاد شود عبارت است از:
- بررسی انواع ناهنجاریها در افراد ترنسجندر
- در صورت وجود نتایج غیر طبیعی پاپ اسمیر
- نتیجهی مثبت برای ویروس پاپیلومای انسانی
روش انجام کولپوسکوپی
کولپوسکوپی یک جراحی نیست اما بیوپسی طی کولپوسکوپی به عنوان یک جراحی جزئي در نظر گرفته میشود. این عمل یک روش بدون درد میباشد که معمولاً توسط یک پزشک متخصص زنان در مطب یا کلینیک انجام میشود، مراحل انجام آن عبارت است از:
ابتدا روی تخت معاینه دراز میکشید و پاهایتان را در رکاب قرار میدهید.
پزشک وسیلهای به نام اسپکولوم را وارد واژن مینماید تا واژن گشاد شده و دهانه رحم قابل مشاهده باشد.
سپس از طریق کولپوسکوپ واژن و دهانه رحم را مورد بررسی قرار میدهد. کولپوسکوپ یک لنز نوری داخلی قوی و دو چشمی دارد که پزشک در حالی که پایین تخت نشسته است از طریق آن میتواند به معاینه و بررسی دهانه رحم بپردازد.
ممکن است پزشک از یک سواب پنبهای که حاوی محلول اسید استیک است جهت برجسته کردن مناطق مشکوک روی دهانه رحم استفاده مینماید، در این مرحله امکان دارد مقداری سوزش را حس نمائید.
اگر در طی کولپوسکوپی مورد مشکوکی مشاهده شود، نمونههایی از بافت غیرطبیعی تهیه خواهد شد. برخلاف تست پاپ اسمیر که بافت کل دهانه رحم خراشیده میشود در کولپوسکوپی فقط نمونههای کوچکی از نواحی مشکوک تهیه میشود و جهت بررسی سلولهای پیش سرطانی به آزمایشگاه فرستاده میشود. در هنگام تهیه نمونه ممکن است احساس درد خفیفی داشته باشید که قابل تحمل میباشد.
کولپوسکوپی چقدر زمان لازم دارد؟
این عمل بین 10 تا 20 دقیقه طول میکشد و روش انجام آن از انجام تست پاپ اسمیر سادهتر میباشد، به هیچ گونه داروی بیهوشی، بیحسی و یا مسکنی احتیاج نخواهید داشت و هیچ گونه درد و ناراحتی را تجربه نخواهد کرد.
نکات مهم قبل از کولپوسکوپی
- در صورتی که باردار هستید باید پیش از شروع کولپوسکوپی به پزشک اطلاع دهید، این عمل در طی بارداری قابل انجام است اما ممکن است احتمال خونریزی در هنگام انجام ان افزایش یابد.
- زمان انجام کولپوسکوپی را برای روزهایی خارج از دورهی خونریزی ماهیانه برنامهریزی نمائيد، با اینکه اینکه این عمل طی این دوره نیز قابل انجام است اما در صورت عدم خونریزی، معاینه و بررسی دهانه رحم با دقت بیشتری انجام خواهد شد.
- 48 ساعت پیش از انجام کولپوسکوپی از هرگونه رابطه جنسی واژینال خودداری نمائيد.
- از قرار دادن تامپون، کرم، شیاف و یا هرگونه جسم خارجی داخل واژن از 2 روز پیش از کولپوسکوپی خودداری نمائید.
- در روز عمل میتوانید از یک مسکن مانند استامینوفن یا ایبوپروفن جهت کاهش درد و ناراحتی استفاده نمائید.
مراقبت های مهم پس از کولپوسکوپی
بلافاصله پس از انجام کولپوسکوپی میتوانید به منزل بازگردید و فعالیتهای روزانهی خود را انجام دهید. (طی دو روز پس از کولپوسکوپی ممکن است لکه بینیهای جزئي را تجربه نمائید)
در صورتی که بیوپسی انجام شده باشد عوارض زیر ممکن است ایجاد شود:
- خونریزی خفیف واژینال طی چند روز پس از کولپوسکوپی
- درد خفیف در ناحیه واژن
- ترشحات سیاه یا قهوهای (به دلیل استفاده از محلول اسید استیک)
جهت کنترل ترشحات و یا خونریزی میتوانید از پدهای بهداشتی استفاده نمائيد.
از وارد کردن هر جسم خارجی به واژن خودداری نمائید. (تا زمان بهبود کامل از رابطه جنسی واژینال، تامپون و … خودداری نمائید.)
نتایج کولپوسکوپی
پس از انجام کولپوسکوپی و آماده شدن نتایج بیوپسی پزشک به شما نتیجه را اعلام مینماید. حدود 40 درصد افرادی که تحت کولپوسکوپی قرار میگیرند هیچ گونه مشکلی و بیماری خاصی ندارند اما در 60 درصد موارد ناهنجاریهای جزئی تا شدیدی ممکن است وجود داشته باشد که احتیاج به درمان دارد.
در صورت دیسپلازی خفیف، پزشک به شما پیشنهاد مینماید که به صورت دورهای و منظم تحت معاینه قرار داشته باشید و آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهید (در اکثر موارد دیسپلازی خفیف به صورت خود به خود از بین میرود). در سایر موارد درمانهایی مانند جراحی، سرما درمانی و … ممکن است با توجه به وضعیت بیماری شما پیشنهاد شود.
دکتر فرزانه درویش زاده
جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی
جراح زیبایی زنان
عضو انجمن زنان و مامایی ایران
دارای بورد تخصصی لاپاراسکوپی
مشاوره و درمان ناباروری (IUI , IVF , …)
مراقبت های قبل و حین بارداری
جراحیهای زیبایی و بی اختیاری ادراری با لیزر درمانی
0 دیدگاه