مدت زمان مطالعه ۱۰ دقیقه

چسبندگی رحم

عفونت های زنان از شایع ترین مشکلاتی است که بسیاری از بانوان با آن مواجه هستند. این عفونت ها می توانند به گونه های مختلفی بروز پیدا کنند و عوارض نگران کننده ای را برای بانوان ایجاد نمایند. یکی از نگران کننده ترین نوع عفونت های زنان ، چسبندگی رحم است. این عارضه می تواند در داخل و یا خارج از لگن بروز پیدا کند. در برخی از مواقع ممکن است مشکلات متعددی را نیز برای بانوان ایجاد نماید ، که در این صورت بهتر است هرچه سریع تر برای تشخیص و درمان به موقع اقدام شود. به همین منظور در ادامه  این مقاله از بهترین متخصص زنان و زایمان تهران ، دکتر فرزانه درویش زاده ، قصد داریم شما را با هر آنچه نیاز است در رابطه با این عارضه بدانید ، به طور کامل آشنا کنیم.

چسبندگی رحم - دکتر درویش زاده

چسبندگی رحم چیست ؟

رحم از مهم ترین اندام های داخلی زنانه است ، که نقش بسیار مهمی در باروری بانوان ایفا می نماید. زمانی که مخاط درونی این اندام از بین برود ، به مرور زمان دیواره های رحم به یکدیگر نزدیک می شوند و اصطلاحا چسبندگی ایجاد می نمایند. میزان و شدت این چسبندگی نقش بسیار زیادی در بروز عوارض ناشی از آن دارد. زیرا چسبندگی های رحمی می توانند در بخش کوچکی از رحم و یا قسمت بزرگی از آن بروز پیدا کنند.

دلایل بروز چسبندگی رحم

دلایل مختلفی وجود دارند که منجر به بروز چسبندگی رحم می شوند. شناخت این دلایل می تواند به بانوان کمک کند تا از بروز چسبندگی های رحمی پیشگیری نمایند و همچنین به موقع برای درمان آن اقدام کنند. از مهم ترین دلایلی که باعث ایجاد این عارضه می شوند ، می توان به موارد زیر اشاره داشت :

  • داشتن خونریزی غیرطبیعی و شدید بعد از زایمان
  • وجود جای زخم ناشی از جراحی
  • انجام پرتودرمانی
  • عدم دفع جفت پس از زایمان
  • وجود عفونت در اندام های زنانه
  • زخم های ناشی از زایمان سزارین

علائم وجود چسبندگی های رحمی

نکته قابل توجه در رابطه با چسبندگی رحم تشخیص به موقع این عارضه است. علائم این عارضه در افراد مختلف به شکل های گوناگونی بروز پیدا می کنند. به همین دلیل برخی از افراد ممکن است هیچ گونه علائمی نداشته باشند. با این وجود نشانه هایی وجود دارند که در صورت بروز آن ها بهتر است برای تشخیص دقیق تر به بهترین متخصص زنان تهران ، مراجعه شود. این علائم عبارتند از:

  • قاعدگی های نامنظم از ابتدایی ترین نشانه های انواع عفونت های زنان می باشد.
  • دردهای آزاردهنده در طول رابطه جنسی از دیگر علائم عفونت های زنانه است.
  • وجود جفت تهاجمی نیز می تواند نشان از وجود چسبندگی در رحم بانوان باشد.
  • از دیگر نشانه های این عارضه ، سقط نمودن جنین به صورت مکرر است.
  • همچنین بروز آندومتریوز نیز می تواند نشان دهنده چسبندگی رحم باشد.
  • زمانی که بانوان به دلیل نامشخصی دچار ناباروری شده اند نیز بهتر است برای بررسی این مشکل به دکتر زان تهران مراجعه نمایند.

چسبندگی رحم - دکتر درویش زاده

تشخیص و درمان چسبندگی رحم در تهران

همان طور که گفته شد این عارضه ممکن است در برخی از مواقع بدون علائم باشد. بنابراین فرد می تواند با مراجعه به دکتر زنان خوب در تهران ، به بررسی دقیق تر رحم پرداخته و از سلامت آن مطمئن شود. معمولا پزشک زنان برای تشخیص چسبندگی های رحمی از سونوگرافی ترانس واژینال ، هیستروسکوپی و یا عمل لاپاراسکوپی استفاده می نماید. بهترین روش های درمان این عارضه نیز لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی می باشند. که می توانند به درمان ناباروری ناشی از این مشکل نیز کمک نمایند. از آنجایی که این عارضه می تواند منجر به کاهش قدرت باروری در بانوان شده و احتمال سقط مکرر جنین را افزایش دهد ، درمان به موقع آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. با این وجود پیشگیری از بروز چسبندگی رحم بهترین و موثرترین راه برای درمان و کاهش عوارض ناشی از این عارضه است. بهترین و موثرترین روش برای پیشگیری از بروز این مشکل ، مراجعه به متخصص زنان برای انجام چکاپ های زنانه است. این چکاپ ها می توانند از بروز هرگونه عفونت زنان و یا تشدید آن ها جلوگیری نمایند. از آنجایی کهاین مشکل نوعی عفونت زنانه اس ت، انجام چکاپ های سالانه نقش بسیار موثری در پیشگیری از بروز آن دارند.

نکته : فراموش نکنید که عدم توجه به چسبندگی رحم و درمان به موقع آن ، می تواند عوارض نگران کننده ای را به همراه داشته باشد. مهم ترین و شایع ترین عوارض ناشی از این عارضه عبارتند از :

  • افزایش احتمال سقط نمودن جنین به صورت مکرر
  • بروز قاعدگی های دردناک و غیرطبیعی
  • یائسگی زودرس و قطع کامل قاعدگی
  • محدودیت در رشد جنین در طول بارداری
  • ناباروری و یا کاهش احتمال بارداری
  • بروز دردهای شدید لگنی
  • ایجاد اختلال در حاملگی و لانه گزینی جنین

چسبندگی رحم - دکتر درویش زاده

نکات قابل توجه در رابطه با چسبندگی های رحمی

چسبندگی رحم انواع مختلفی دارد که با توجه به آن ها می توان عوارض احتمالی ناشی از آن را ارزیابی نمود. به طور کلی چسبندگی های رحمی را می توان به سه نوع خفیف ، متوسط و شدید دسته بندی کرد. در نوع خفیف کمتر از یک سوم رحم دچار چسبندگی می شود. در نوع متوسط نیز ممکن است حدود دو سوم رحم دچار چسبندگی شده و منجر به کاهش خونریزی های قاعدگی شود. خطرناک ترین نوع چسبندگی ، نوع شدید آن است که منجر به بروز چسبندگی در تمامی قسمت های رحم می شود. در صورت بروز این نوع چسبندگی معمولا چرخه قاعدگی به طور کامل متوقف می شود. وجود برخی از بیماری ها نیز می توانند موجب بروز چسبندگی شوند و آن را تشدید نمایند. به همین دلیل بانوانی که به بیماری های زیر دچار هستند ، بیشتر از دیگر افراد در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند :

  1. افرادی که دچار آندومتریوز هستند.
  2. کسانی که دچار عفونت های ناشی از سل می باشند.
  3. افرادی که آپاندیسیت هستند.
  4. بانوانی که در قسمت شکم جراحی انجام داده اند.

یکی از رایج ترین سوالاتی که در رابطه با این عارضه پرسیده می شود این است که آیا چسبندگی می تواند روند بارداری را با مشکل روبرو نماید. همانطور که گفته شد این مشکل می تواند منجر به ناباروری شود. اما در مواقعی که چسبندگی کاملا رحم را پوشش داده باشد ، این اتفاق می افتد. در صورتی که چسبندگی خفیف باشد ، ممکن است فرد باردار شود. با این وجود مشکل چسبندگی می تواند احتمال بارداری را تا 30 درصد کاهش دهد. همچنین احتمال سقط جنین در طول بارداری را نیز افزایش می دهد.

چسبندگی رحم در بارداری خطرناک است ؟

چسبندگی رحم ، که به عنوان سندرم آشرمن نیز شناخته می‌ شود ، وضعیتی است که در آن بافت‌ های اسکار (چسبندگی) در داخل رحم تشکیل می ‌شود. این چسبندگی ‌ها می ‌توانند باعث مشکلاتی مانند ناباروری ، سقط جنین و مشکلاتی در دوره ‌های قاعدگی شوند. در مورد بارداری ، این عارضه می ‌تواند خطرناک باشد و تأثیرات مختلفی بر سلامت بارداری و جنین داشته باشد.

خطرات چسبندگی رحم در بارداری

  • افزایش خطر سقط جنین : چسبندگی‌ های داخل رحم می ‌توانند به طور فیزیکی مانع رشد مناسب جنین شوند و منجر به سقط جنین شوند.
  • ناباروری : چسبندگی‌ ها می ‌توانند مانع کاشت جنین در دیواره رحم شوند ، که این می ‌تواند بارداری را دشوار یا غیرممکن کند.
  • مشکلات جفت : چسبندگی ‌ها می ‌توانند باعث مشکلاتی در اتصال و رشد جفت شوند ، که این می‌ تواند منجر به مشکلاتی در تأمین مواد غذایی و اکسیژن به جنین شود.
  • زایمان زودرس : چسبندگی ‌های رحم می ‌توانند منجر به زایمان زودرس شوند ، که این می ‌تواند برای سلامت نوزاد مشکلاتی ایجاد کند.
  • عوارض در زایمان : وجود چسبندگی‌ ها می‌ تواند مشکلاتی در روند زایمان طبیعی ایجاد کند و ممکن است نیاز به زایمان سزارین را افزایش دهد.

ایا چسبندگی رحم با قرص رفع میشود ؟

همانطور که با روش های درمان چسبندگی رحم از طریق جراحی آشنا شدید ، باید بدانید که مصرف داروها به تنهایی نمی توانند در درمان این عارضه موثر باشند ؛ اما به عنوان عاملی برای کنترل بیماری مورد استفاده قرار می گیرند. برخی از این داروها شامل موارد زیر هستند :

استروژن خوراکی یا واژینال :  استروژن ‌ها به عنوان یکی از اصلی‌ ترین داروها در رشد بافت اندومتر و ترمیم بافت ‌های آسیب‌دیده مورد استفاده قرار می ‌گیرند.

آنتی‌بیوتیک‌ها : در صورتی که چسبندگی رحم به علت عفونت ایجاد شده باشد ، ممکن است پزشک آنتی‌بیوتیک تجویز کند.

داروهای ضد التهاب : داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) ممکن است برای کاهش التهاب و درد تجویز شوند.

درمان چسبندگی رحم با جراحی هیستروسکوپی

این روش معمولاً برای برداشتن چسبندگی ‌ها استفاده می‌ شود. در این روش ، یک هیستروسکوپ (ی ک ابزار نازک و منعطف با یک دوربین و ابزارهای جراحی کوچک ) از طریق دهانه رحم وارد می ‌شود تا چسبندگی‌ ها برداشته شوند.

پس از جراحی :

  • داروهای هورمونی : پزشک ممکن است داروهای استروژن تجویز کند تا به بازسازی لایه داخلی رحم (اندومتریوم) کمک کند و خطر تشکیل چسبندگی‌ های جدید را کاهش دهد.
  • بالن داخل رحمی : در برخی موارد ، پس از جراحی ، یک بالن داخل رحم قرار داده می ‌شود تا دیواره‌ های رحم را جدا نگه دارد و از تشکیل چسبندگی ‌های جدید جلوگیری کند.
  • آنتی ‌بیوتیک ‌ها : برای پیشگیری از عفونت بعد از جراحی ممکن است آنتی ‌بیوتیک تجویز شود.

آیا چسبندگی رحم موجب نازایی می شود؟

چسبندگی رحم جزو بیماری هایی است که ریسک نازایی را افزایش می دهد. لازم به ذکر است که در درجات خفیف تا متوسط چسبندگی های رحم در صورت درمان به موقع ، 70 الی 80 درصد امکان بارداری موفق وجود خواهد داشت ؛ اما در چسبندگی های شدید متاسفانه احتمال باروری تنها 20 تا 40 درصد خواهد بود.

در بانوانی که چسبندگی رحم بسیار شدید بوده و منجر به آسیب دیدگی آندومتر شده است می توان با روش کمک باروری IVF، بر احتمال باروری افزود.

آیا IUD ممکن است موجب چسبندگی رحم شود؟

IUD یکی از راه های پیشگیری از حاملگی می باشد ، که به منظور کنترل بارداری در داخل رحم قرار می گیرد. بعد از کارگذاری این وسیله همواره ریسک بروز عفونت و بافت اسکار در داخل رحم وجود دارد ، اما این مسئله که ممکن است آی یو دی موجب چسبندگی رحم شود هنوز کاملا به اثبات نرسیده است.

بعد از جراحی چسبندگی رحم به چه مراقبت هایی نیاز است؟

بعد از عمل هیستروسکوپی ، می توان پس از بازه زمانی کوتاهی به روال روتین بازگشت ؛ اما بهتر است نکات مراقبتی زیر را مورد توجه قرار دهید تا پروسه بهبودی را به خوبی طی کنید :

  • طی روز اول بعد از هیستروسکوپی ، نباید فعالیت خاصی داشته باشید از این رو در روز عمل حتما با یک همراه به مرکز جراحی مراجعه کنید تا هنگام ترخیص ، به اتفاق او به منزل بازگردید و مراقب تان باشد ؛ دقت داشته باشید که تا 24 ساعت بعد از عمل به هیچ عنوان نباید رانندگی کنید و در منزل نیز باید به خوبی استراحت کنید.
  • چنانچه در نواحی رحم و لگن خود احساس درد داشتید ، نگران نشوید می توانید داروهای مسکن تجویز شده را در ساعات معین به مصرف برسانید و به این ترتیب درد را کنترل کنید.
  • در صورتی که بعد از عمل با لکه بینی مواجه شدید یا خونریزی واژینال داشتید ، صرفا از نوار بهداشتی استفاده نمایید و هرگز از تامپون استفاده نکنید.
  • بعد از جراحی تا چند روز بهتر است مواد غذایی نرم و سبک میل کنید.
  • دقت داشته باشید که برقراری مقاربت جنسی تا 7 روز بعد از عمل هیستروسکوپی ، اکیدا ممنوع است.
به این پست رای دهید
[Total: 3 Average: 3.3]
برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با پزشک