در این مقاله تصمیم داریم که در بخش هایی مجزا به مساله بارداری و شیردهی و نیز تاثیراتی که ویروس کرونا بر این دسته از زنان خواهد داشت مطالبی را بنگاریم. این روزها با توجه به رشد و گسترشی که تاثیرات کرونا در جهان داشته است بسیاری از افراد و اقشار نگران و دغدغه مند شدند که آیا ویروس کرونا برای آنان خطرساز است یا خیر. در واقع در روزهای ابتدایی که این ویروس شروع به گسترش کرد بسیاری از توجه ها به سمت کسانی معطوف شد که سیستم ایمنی بدنی ضعیفی دارند. اولین و ابتدایی ترین فرضیه ای که از سوی بسیاری از پزشکان مطرح شد این بود که این ویروس روی افرادی خاص تاثیر گذاری بیشتری دارد و این اقشار در معرض آسیب پذیری بیشتری هستند. حال این مطلب که چه کسانی به عنوان اقشار آسیب پذیر معرفی شدند ، در بخش های بعدی خواهد آمد. اما زنان باردار و زنان شیرده با توجه به موقعیت حساس خود به سرعت نگرانی هایی را برای خودشان و نیز جامعه پزشکی پدید آورد که آیا در معرض خطر بیشتری هستند یا اینکه همچون افراد عادی احتمال ابتلای برابری دارند.
در این مقاله از دکتر فرزانه درویش زاده ، بهترین متخصص زنان و زایمان تهران از جنبه های مختلفی به مساله زنان باردار و شیرده در دوران کنونی که درگیر ویروس کرونا هستیم خواهیم پرداخت.
ویروس کرونا چیست ؟
ویروس کووید 19 یکی از پدیده های جهان در سال 2020 است که به طور شگفت انگیزی در مدت زمان کوتاهی (تقریبا یک ماهه) تمامی جهان را به طوری درگیر کرد که بسیاری از بخش های صنعتی و تجارتی جهان به طور کامل فلج شده است. اگر قدری اخباری که از سراسر دنیا مخابره می شود را پیگیری کنید خواهید دانست عمق فاجعه پیش آمده در اثر ویروس کرونا تا چه میزان است.
اقشار آسیب پذیر در برابر ویروس کرونا
یکی از مهم ترین سوالاتی که در روزهای اولیه شیوع ویروس کرونا پرسیده می شد این بود که چه کسانی در معرض خطر بیشتری در ابتلا به ویروس کرونا هستند. در این میان براساس اخباری که از سوی سازمان جهانی بهداشت به دست جهانیان می رسید شرایط بر این مبتنی بود که اقشاری خاص احتمال بالایی در زمینه ابتلا دارند و باید مراقبت های ویژه تری نسبت به سایرین داشته باشند.
- سالمندان
- بیماران خاص
- بیمارانی که در اثر بیماری خود سیستم دفاعی بدن شان به طور قابل توجهی ضعیف شده بود مثلا مبتلایان به ویروس ایدز
- بیمارانی که سرطانی بودند
زنان باردار و زنان شیرده در برابر ویروس کرونا چه کنند ؟
از دیگر سوالات مهمی که از آغاز شیوع ویروس کرونا مطرح گردید وضعیت زنان باردار و شیرده بود. درواقع با توجه به توصیه هایی که از سوی بسیاری از پزشکان و مجامع مختلف بین المللی درخصوص مراقبت های ویژه اقشاری خاص مطرح می گردید ، ذهن ها متوجه این شد که زنان باردار و شیرده چه باید بکنند ؟ آیا آن ها هم در معرض خطر بیشتری هستند یا نه احتمال ابتلا در آنان به اندازه یک فرد عادی می باشد ؟
در ابتدا پزشکان نظریه های مختلفی را ارائه کردند :
- یک دسته از آنان معتقد بودند که زنان باردار و شیرده در معرض آسیب بیشتری هستند و در صورتی که این ویروس وارد بدن آن ها شود قطعا نتایج خوبی را در پی نخواهد داشت و اینان نمی توانند دربرابر این ویروس مقاومت داشته باشند. از همین رو بسیاری از زنان باردار و شیرده توصیه شد که مراقبت هایی همچون دیگر افراد با شرایط استثنائی داشته باشند.
- اما از سوی دیگر پزشکان به مساله ای دیگر آگاهی پیدا کردند. یکی از مسائلی که باعث شد بسیاری از پزشکان تغییر موضع بدهند و معتقد شوند زنان باردار و شیرده به اندازه افراد معمولی در خطر هستند این بود که کم کم اطلاعات در خصوص مبتلایان به ویروس کرونا افزایش می یافت و اخباری که از کشورهایی دیگر به گوش پزشکان ما می رسید موجب شد اینان آگاهی بیشتری درخصوص کرونا داشته باشند.
- یکی از مهم ترین اخباری که به جهان رسید این بود که در چین (درواقع در قلب درگیری های کرونایی) زنان بارداری بودند که علی رغم اینکه به ویروس کرونا مبتلا بودند اما بعد از مدتی توانستند به طور عادی زایمان کنند و نوزادشان در سلامت کامل به دنیا آمد. این موضوع سبب شد قدری از حساسیت ها کاهش پیدا کند.
نکته ای ضروری و اساسی در خصوص تاثیر ویروس کرونا در زنان باردار و شیرده
واقعیت این است که ویروس کرونا از جدید ترین و ناشناخته ترین ویروس هایی است که این روز ها در قلب درگیری با آن هستیم. در واقع این ویروس تا حدی ناشناخته است که حتی راه درمانی برای مقابله با این ویروس نداریم. بنابراین ما در شرایطی هستیم که اطلاعات مان اندک است و بر اساس اطلاعات اندک نمی توان احکامی صادر کرد. ممکن است که مادری که در چین فرزند خود را به دنیا آورده است بعد ها تاثیرات این ویروس را در سطح روانی نوزاد متولد ببینیم. در واقع تنها چیزی که این مورد به ما می گوید این است که کرونا بر جسم این نوزاد تاثیر نگذاشته است. آیا می توانیم بگوییم این ویروس بر روان این بچه یا بر سطح هوش این بچه هم اثر نگذاشته است ؟ خیر ، به طور قطع نمی توانیم بگوییم تا سال ها بعد این نوزاد مورد بررسی های بیشتری قرار بگیرد. بر اساس تمامی نکاتی که تاکنون گفته شد می توانیم این هشدار را بدهیم که حتما در دوران بارداری و شیردهی مراقبت های بیشتری داشته باشید تا از بروز خطر های احتمالی جلوگیری شود ؛ زیرا که ما با یک بیماری کاملا ناشناخته و سربسته مواجه ایم.
سخن پایانی
در انتها این امید را داریم که مردم ایران با همدلی و همکاری بتوانند در برابر این بیماری مبارزه کنند تا این بیماری از سرزمین مان برود. یکی از مهم ترین اقداماتی که این روزها می توان انجام داد قرنطینه کردن خودمان است که تا حد زیادی می تواند در شکستن زنجیره انتقال موثر واقع شود.
0 دیدگاه